Pur Logo

Трио от хумус, баба гануш и морковена салата

Съставки
Порции: 4

  • 2 патладжана
  • 400 г моркови
  • 250 г нахут (от консерва, изцеден)
  • 2 скилидки чесън
  • 2 лимона
  • 10 г мента
  • 50 г червени боровинки (изсушени)
  • 30 г тиквени семки
  • 5 с.л. тахан
  • 1 с.л. кисело мляко (3,8%)
  • 2 стръка мащерка
  • 2 ч.л. кимион
  • 50 мл вода
  • 5 с.л. зехтин
  • сол
  • пипер
  • зеленчукови пръчици за гарниране
Прибори: фурна, дъска за рязане, нож, белачка за зеленчуци, ренде, малък тиган, лъжица за готвене, голяма купа, кухненски робот

Загрей фурната до 200°C/390°F. Разрежи патладжаните по дължина, направи напречни разрези и поръси с малко зехтин. Печи прибл. 30 – 40 мин до омекване. Остави да изстинат.

За морковената салата накълцай ментата на дребно. Обели и настържи морковите.

Изпечи тиквените семки.

Разбъркай настърганите моркови с накълцаната мента, изпечените тиквени семки, червените боровинки, половината кимион, малко лимонов сок и малко зехтин. Подправи със сол и пипер и остави за 10 – 20 мин.

За хумуса смели нахута до пюре заедно с обеления чесън, тахана, зехтина, водата, малко лимонов сок, останалия кимион, сол и пипер. Пресипи в купа.

За баба гануша извади омекналата месеста част на патладжана и накълцай на дребно. Пресипи в голяма купа. Увери се, че патладжанът е изстинал, преди да работиш с него.

Накълцай на дребно листата от мащерка и чесъна. Добави ги към нарязания патладжан заедно с малко тахан, кисело мляко и лимонов сок. Разбъркай до получаването на еднородна смес. Подправи със сол и пипер. Наслади се на платото с мезета заедно с пръчиците зеленчуци!

Страх те е от бъркотията? Няма защо!

След като твоят #enjoytogether момент приключи, няма защо да се притесняваш за мръсните съдове.

Със Pur дори най-упоритото замърсяване като мазнина или загоряло се премахва, така че съдовете ти са отново идеално чисти.