Pur Logo

Печено пиле с червен портокал и полента

Съставки
Порции: 4

  • 1 пиле
  • 3 червени портокала
  • 2 скилидки чесън
  • 10 листа градински чай (разделени)
  • 30 гр. сушени червени боровинки
  • 150 гр. масло (разделени)
  • 500 мл. зеленчуков бульон
  • 200 мл. мляко
  • 180 гр. полента
  • 60 гр. Пармезан
  • 6 с.л. филирани бадеми
  • масло за намазване
  • сол
  • пипер

Необходими съдове и прибори:  фурна, дъска за рязане, ситно ренде, цитрус преса, нож, тенджера, лъжица за бъркане, тава за печене, пекарска четка, тиган, тел за разбиване

Загрейте предварително фурната на 180°C. Като започнете от гърдите, отлепете леко кожата на пиле с дръжката на лъжица, като внимавате да не повредите кожата. Заделете настрана.

Накълцайте чесъна, около половината от листата градински чай и червените боровинки. На ситно ренде, настържете цялата кора на един червен портокал, изцедете сока и заделете настрана. Нарежете на кръгчета останалите червени портокали.

Разтопете две трети от маслото в малка тенджера. Добавете кората и сока от червения портокал, червените боровинки, накълцания градински чай и чесън. Овкусете със сол и черен пипер, разбъркайте добре и оставете да къкри около 3 – 4 мин. Заделете настрана.

Намажете тава за печене с малко масло. Подредете резените червен портокал на дъното на тавата, като запазите поне три резена за сервиране.

Намажете малко масло под кожата на пилето, между гърдите и кожата. Сложете пилето в тавата и го намажете със соса от червен портокал, като използвате пекарска четка. Изпечете на 180°C за около 60 мин., като намазвате отново със сос от червен портокал на всеки 20 мин.

Изпечете филираните бадеми в тиган за около 3 – 4 мин. Или до златисто.

Докато пилето се пече, сгответе полентата (качамака). Сипете зеленчуков бульон и мляко в тенджера. Овкусете със сол и черен пипер и оставете да заври. Добавете царевично брашно, като непрекъснато бъркате с тел за разбиване. Оставете да къкри на среден огън за около 15 мин., като бъркате непрекъснато. След като ястието стане готово, добавете настъргания Пармезан и останалото масло.

Сервирайте полентата в купи, поръсена с печени бадеми. Извадете пилето от фурната, сервирайте го цяло, и гарнирайте с останалите резени червен портокал и листа градински чай.

Притеснявате се от бъркотията? Недейте!

След като приключите с Вашия момент #enjoytogether, няма нужда да се притеснявате за мръсните съдове. 

Pur отстранява дори и най-упоритото замърсяване, като мазнина и загорели продукти, така че съдовете Ви ще лесно ще бъдат идеално почистени.