Pur Logo

Кускус със запържени броколи и лимоново кисело мляко

Съставки
Порции: 2

  • ½ глава броколи
  • 120 гр. кускус
  • 1 лимон (кора и сок, разделени)
  • 100 гр. пълномаслено гръцко кисело мляко
  • 50 гр. лешници
  • 235 мл. вода
  • зехтин
  • сол
  • пипер

Необходими съдове и прибори:  тиган, ситно ренде, цитрус преса, силиконова шпатула, дъска за рязане, нож, малка купа, тенджера, лъжица за бъркане, топлоустойчива купа

Настържете кората и изцедете сок от лимона. Нарежете главата броколи по дължина, като запазите цветчетата върху стеблата, доколкото е възможно. Изпечете лешниците в тиган (за предпочитане чугунен) докато пуснат аромат, прибл. 3 мин. Нарежете на едро и заделете настрана. В малка купа, добавете половината лимонов сок към киселото мляко и овкусете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре и заделете настрана.

В тенджера, сложете вода да заври. Изсипете кускус в голяма топлоустойчива купа и овкусете със сол. Залейте кускуса с вряла вода, покрийте с капак и оставете и да се задуши около 10 - 15 мин., като разбъркате веднъж след изминаване на половината време. Разбъркайте и добавете половината лимонова кора, половината зехтин, половината печени лешници и овкусете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте леко и заделете настрана.

Загрейте тигана, който сте използвали за изпичане на лешниците на среден огън, сипете зехтин и подредете парчетата броколи със срязаната страна надолу. Гответе от всяка страна около 1 - 2 мин. или докато придобие кафеникав оттенък.

В малка купа  сложете запържените броколи с останалата част от лимоновия сок, кората и солта. Намажете една лъжица кисело мляко върху чинията за сервиране, покрийте с кускус и запържени броколи и поръсете останалите печени лешници. Добър апетит!

Притеснявате се от бъркотията? Недейте!

След като приключите с Вашия момент #enjoytogether, няма нужда да се притеснявате за мръсните съдове. 

Pur отстранява дори и най-упоритото замърсяване, като мазнина и загорели продукти, така че съдовете Ви ще лесно ще бъдат идеално почистени.